The New York Times i tryckt format – fast på webben

Den amerikanska dagstidningen The New York Times grundades 1851 och lanserades på webben 1996. Med 30 miljoner unika läsare varje månad är The New York Times webbupplaga en av USA:s mest populära nyhetssajter. Webbplatsen är fullmatad med information och erbjuder både bredd och djup i nyhetsrapportering. Dock är det allt för många texter som kippar efter andan på en allt för snäv yta, vilket resulterar i informationsöverflöd och ett rörigt intryck för användaren. Webbplatsens är inte tillräckligt anpassad för just webben och utformningen påminner alltför mycket om den tryckta utgåvan. Det tryckanpassade formatet gör det svårt för läsaren att få en överblick av materialet.

Nyhetsrapportering med bredd och djup för den äldre, högutbildade och mer välbärgade delen av befolkningen

The New York Times webbupplaga är en av USA:s mest populära nyhetssajter.

The New York Times webbupplaga är en av USA:s mest populära nyhetssajter.

Det finns en bredd i nyhetsrapporteringen, men även ett djup för den användare som vill förkovra sig i innehållet. The New York Times rapporterar om allt ifrån internationell politik och sport till hälsa och stil. Nyhetsrapporteringen fokuserar dock på internationella och nationella politiska händelser. Det är likaså denna rapportering som möter användaren vid första anblick. Det skrivna ordet förstärks även med stöd av ljud, video och bildspel. De långa, djupa och välskrivna texterna avlöser varandra, vilket signalerar att New York Times riktar sig till en välutbildad målgrupp. Enligt The New York Times marknadsavdelning besöker lika många kvinnor som män webbplatsen. Majoriteten av användarna är högutbildade, medianåldern ligger på 44 år och den årliga inkomsten motsvarar 500 000 kronor. Detta kan jämföras med USA som helhet där medianåldern är 37 år med en motsvarande årlig inkomst på 340 000 kronor. Av detta kan vi dra slutsatsen att New York Times vänder sig till den äldre och mer välbärgade delen av den amerikanska befolkningen.

Tydlig struktur underlättar för användaren men misslyckas att fånga besökarens uppmärksamhet

Webbplatsen är uppbyggd genom en menyrad i vänsterspalten där läsaren kan klicka sig vidare inom övergripande ämnesrubriker, till exempel politik, teknik och sport. Ämnesområdena är skrivna i versaler och markerade i fetstil. Under denna menyrad finns ytterligare en menyrad som inte är lika tydligt utsatt. Här är ämnena listade i bokstavsordning och innehåller bland annat bloggar, böcker och korsord. Det finns även en högt placerad sökfunktion. Navigeringssystemet med övergripande menyval och söksystem underlättar för besökaren att hitta information.

För att fånga läsarens uppmärksamhet placeras den viktigaste texten längst upp enligt "above the fold"-principen.

För att fånga läsarens uppmärksamhet placeras den viktigaste texten längst upp enligt “above the fold”-principen.

När det gäller att positionera materialet har New York Times anammat principen ”above the fold” (ovanför mitten). Begreppet ”above the fold” kommer från tidningsvärlden och syftar till vecket mitt på tidningen. Det material som finns att läsa över vecket indikerar att det är viktigt innehåll. Dessutom är artikelns rubrik synlig för de som passerar en tidningskiosk. Metoden handlar om att fånga läsarens uppmärksamhet direkt – och behålla deras intresse. The New York Times behandlar sin webbplats som en tryckt utgåva där materialet har indelates efter ”above the fold”-principen, eller kanske snarare ”above the scroll”-principen. Dock lyckas de inte riktigt med sina intentioner. Visserligen finns det en lite större och centralt placerad bild, men tillhörande rubrik sticker inte ut från resterande artiklar med resultatet att besökarens uppmärksamhet går dem förbi.

Fokus på text och inte bild signalerar en djup och seriös nyhetsrapportering

Bilder används mycket sparsamt. De bilder som presenteras är neutrala i sin framställning – de skapar inte nyfikenhet eller drar blickarna till sig. På förstasidan finns det en centralt placerad bild. Längre ned på sidan finns det mindre miniatyrbilder. Även i artiklarna används enbart en större bild eller ett videoklipp med bildtexter som ger en sammanfattning av textens budskap. Dock kombineras detta med bildspel under rubriken ”Multimedia” i vänsterspalten. Kombinationen av kortare filmklipp och bildspel ger både möjlighet för användaren att få information i ett annat format, men även till fördjupning i ämnet. Fokus ligger dock på det skrivna ordet, vilket gör att webbplatsen signalerar en känsla av djup och seriös nyhetsrapportering gällande nationella och internationella händelser.

Något som möter besökaren vid första anblick är flertalet annonser. Under mitt första besök behandlade alla samma budskap: prenumerera på The New York Times för ett fast pris i månaden.  Under mitt andra besök på webbplatsen hade annonserna byts ut till reklam för Rolex-klockor. Annonseringen säger även den mycket om The New York Times tilltänkta målgrupp.

Nämnas kan även att läsaren bjuds in i nyhetsrapporteringen och debatten genom kommentarsfunktioner. Det finns även möjlighet att dela artiklar på flertalet sociala plattformar.

Rubriker som håller vad de lovar, men otydliga länkar och liten textstorlek

Artiklarna är långa och utan mellanrubriker, vilket försvårar läsbarheten. Dock underlättas läsningen av att texterna till viss del är styckesindelade. På grund av textens längd är artiklarna ibland även uppdelade på två sidor vilket gör att användaren måste klicka sig vidare. Majoriteten av texterna är skriva efter ”Pyramidprincipen”, det vill säga att det viktigaste kommer först. Sedan breddas artikeln med mindre viktig information med tillhörande bakgrundshistoria i fallande ordning.

Länkar

Otydliga länkar i den löpande texten skapar osäkerhet hos läsaren

Rubriker ska locka besökare till läsning. En rubrik ska även ge förståelse för vad läsaren kan förvänta sig i den följande texten. The New York Times använder en kort rubriksättning. På första sistan presenteras en kort rubrik med en mening om artikelns huvudtema. Detta ger en god inblick i vad artikeln handlar om – och de håller vad de lovar. Det finns en mycket klar koppling mellan rubrik, ingress och brödtext. Gällande länkar så bör dessa formuleras så att det är tydligt vad läsaren kan förvänta sig. The New York Times har placerat länkarna i den löpande texten. Eventuellt är de rädda för att göra länkarna långa då, i många fall, enbart ett ord utgör hyperlänken (se exempel ovan där ordet ”Libya” innehåller en länk). Vad länken leder till är otydligt, även om texten ”Read more about Libya” (läs mer om Libyen) dyker upp när läsaren för muspekaren över texten. För den som vill veta mer om ämnet finns det dock även en lista med relaterat material och länkar till vänster om texten. Som redan nämnts innehåller webbplatsens förstasida mycket text vilken skapar ett rörigt intryck för läsaren. Textstorleken är på förstasidan väldigt liten, vilket är förvånade då The New York Times vänder sig till den äldre delen av befolkningen. Grå text på vit bakgrund försvårar även läsningen på grund av mindre kontraster. Överlag går färgerna i grått, blått och svart på en vit bakgrund, vilket inte är idealt för läsare med synnedsättning.

För den tålmodige läsaren finns det mycket högkvalitativ information att hämta

New York Times webbplats är mycket informativ, men att mötas av långa texter lockar inte till läsning. Spänning och interaktivitet uteblir när ett pappersformat har översatts rakt av till webbformat. De långa texterna med sparsmakad användning av bilder kompenseras dock med en hög nivå på innehåll och artiklar som erbjuder både bredd och djup i olika format. En negativ första anblick har efter navigering och läsning – toppat med ett uns tålamod – utvecklats till en positiv inställning. Jag kommer även i framtiden besöka webbplatsen för att läsa om både inrikes- och utrikesnyheter. Det slutgiltiga betyget för webbplatsen blir godkänt. Ett väl godkänt hade krävt ett mindre informationsöverflöd och mer luft mellan texterna, vilket hade mildrat det röriga intrycket vid första anblick.

Advertisements

One thought on “The New York Times i tryckt format – fast på webben

 1. Tack för inlämnad uppgift!

  Formalia
  Språk: Utan anmärkning.
  Bilder: Ja.
  Mellanrubriker: Ja.

  Kontrollpunkt, målgruppsanalys:
  Jättebra, dessutom byggd på fakta!

  Kommentar:
  En toppenbra analys även i övrigt!

  Betyg: VG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s