Kakasusbergen lämnar ingen puderjägare besviken

På gränsen mellan Europa och Asien breder Kaukasusbergens orörda snötäckta landskap ut sig. På den norra sidan av bergskedjan reser sig det vulkaniska berget Elbrus som med sina 5642 meter är Europas högsta berg. Snötäckta toppar och djupa dalgångar gör det unika landskapet till en av de vackraste platserna på jorden. Det är ingen tillfällighet att de kaukasiska bergen omkring Sotji har valts som plats för Olympiska Vinterspelen 2014.

Georgien – det frodiga paradiset mellan de kaukasiska bergen

Caucasus-mountains-01

Skidåkning i de kaukasiska bergen

I skarven mellan öst och väst ligger det mystiska och oupptäckta Georgien. Myten säger att när Gud delade ut land och boplatser åt alla människor han skapat så kom georgierna för sent. De var upptagna med att äta och festa. När Gud såg med vilken iver och tacksamhet georgierna hängivit sig åt hans gåvor från naturen blev han så smickrad att han gav dem det område han tänkt till sig själv: det frodiga paradiset mellan de kaukasiska bergen.

På en yta ungefär dubbelt så stor som Jämtland trängs Kaukasusbergen i norr med Svarta havets kust i väster. Mixen av en vidunderlig natur, mat i världsklass och gränslös gästfrihet har gjort Georgien till ett spännande resmål för en allt stridare ström av turister. I norra Georgien, och i hjärtat av Kaukasus, hittar vi Gudauri – den georgiska skidorten som fortsätter att locka hundratusentals skidfantaster varje år.

piste-map-gudauri-a889

Karta över liftsystemet i skidorten Gudauri

Skidorten Gudauri ligger i de södra delarna av Kaukasusbergskedjan, två timmar norr om den georgiska huvudstaden Tbilisi. I det stora skidområdet finns ett stort utbud av backar – för såväl nybörjare som de mer erfarna åkarna. Det finns ett modernt liftsystem med fem sittliftar av det österrikiska märket Doppelmayr. Den nedre stationen ligger på 1990 meter över havet och den övre stationen på 3270 meter över havet. Den längsta backen är sju kilometer lång och har en fallhöjd på ungefär 1000 meter. Med det milda klimatet och backar som ligger i söderläge ges det goda solmöjligheter.

Heliskidåkning i orörda nedfarter på upp till 4000 meters höjd

Heliskidåkning i orörda fjälltoppar

Förutom klassiska nedfarter erbjuder även Gudauri heliskidåkningen till de lite mer äventyrslystna skidåkarna. Heliskidåkning är en offpiståkning som innebär att bli uppflugen på en bergstopp med hjälp av en helikopter för att sedan ta sig ner på skidor. Det finns gott om orörda fjälltoppar i Kaukasusbergen och vissa säger att Gudauri är världens bästa och billigaste ställen för heliskidåkning. Heliskidåkningen drivs av schweiziska bergsguider och äventyrslystna skidåkare flygs med sovjetiska Mi-8 helikoptrar till nedfarter på upp till 4000 meters höjd.

Läs mer om skidåkning i Gudauri här.

 

FAKTA

När
Skidsäsongen i Gudauri varar från december till april. Liftarnas öppettider är kl. 10.00–17.00 med kvällsåkning kl. 19.00–23.00.

Hitta hit
Från Stockholm till Tblisi tar du dig med Pegasus Airlines (via Istanbul), Turkish Airlines (via Istanbul) eller AirBaltic (via Riga). En tur- och returbiljett från Stockholm till Tbilisi kostar cirka 1500 – 3000 kronor.
Östresor erbjuder resor till Gudauri för både indivudella resenärer och grupper och arrangerar bland annat flyg, hotell och transport.

Transfer
De flesta hotell i Gudauri erbjuder transport från och till flygplatsen och kostar cirka 1500 kronor för upp till fyra personer. En taxi från flygplatsen till Gudauri kostar cirka 500 kronor. Busstransport från centrala Tbilisi till Gudauri kostar mellan 1000 och 2000 kronor beroende på antalet resenärer.

Boende
Det finns ett flertal olika alternativ till boende i Gudauri, alltifrån femstjärniga hotell till mindre pensionat.
Hotel Gudauri Marco Polo: 1600 kronor för ett dubbelrum. I priset ingår frukost och middag.
Hotel Gudauri Hut: 800 kronor för ett dubbelrum. I priset ingår frukost och middag.
Ski House Panorama: 900 kronor för ett dubbelrum. I priset ingår frukost.
Det går även att hyra lägenhet i Gudauri. De flesta lägenheter erbjuder 2-4 bäddar och kostar cirka 500-1000 kronor natten. För mer information: http://www.gudauri.info/

Priser
Liftkort för vuxna: 120 kronor
Liftkort för barn: 80 kronor
Skiduthyrning: 130 kronor per dag
Skidlärare: 80 kronor per timme

 

Advertisements

One thought on “Kakasusbergen lämnar ingen puderjägare besviken

  1. Sent inlämnad uppgift, betyg G-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s