Tänk dig för en extra gång innan du lägger upp den där facebookstatusen eller tweeten

I Sverige finns det nästan fem miljoner aktiva facebookanvändare, det vill säga hälften av alla svenskar loggar regelbundet in på den enorma sociala nätverkstjänsten som har lockat över en miljard användare världen över. Sociala medier resulterar i en konstant informationshämtning och en konstant informationsspridning. I möten på webben delar vi med oss av våra tankar och idéer, utbyter åsikter och skapar mening. Och allt skickas ut i ett beständigt flöde. Sociala medier har därmed blivit ett naturligt inslag i våra vardagliga interaktioner. Men det kan bli så fel. Det blev en anställd på Volvo snabbt varse om efter att ha postat facebookuppdateringen ”En dag kvar av veckan på detta dårhus”. Företaget såg den anställde som illojal och uppdateringen kostade honom jobbet. Eller de tre anställda på Goexcellent som kommenterade på en tidigare anställds facebooksida och därefter blev avskedade. Eller kvinnan som baktalade sin chef på Facebook, men glömde bort att hon lagt till honom som vän. Listan är lång.

När det privata blev offentligt och samhället blev en kontrollerande institution

images (2)

Var medveten om riskerna på sociala medier

Med de sociala mediernas intåg har gränsen mellan den privata och professionella sfären suddas ut allt mer. Vi vaggas in i den falska föreställningen att vi befinner oss i ett slutet rum med enbart våra vänner som sällskap. Dessutom glöms det bort att hundratals vänner och följare på Facebook och Twitter faktiskt kan läsa och sprida våra kommentarer och åsikter. Resultatet blir att ogenomtänkta statusuppdateringar, tweets och gillamarkeringar snabbt slinker igenom. Dessutom har internet utrustats med ett evigt minne. Livet på internet påverkar inte bara oss som individer, utan också samhället i stort. Sociala medier möjliggör för en massiv övervakning av händelser och utvecklingar, organisationer och individer. Resultatet blir att samhället förvandlas till en mer kontrollerad institution. Om vi inte är medvetna om den enorma omvälvningen av kommunikationsmedel är risken att den privata sfären marginaliseras allt mer.

Det finns enorma möjligheter, men var medveten om riskerna

Sociala medier är här för att stanna. Jag är övertygad om att vi bara sett början av möjligheterna med de nya medieformaten. Dock vill jag höja ett varningen finger: Privat blir lätt offentligt. Om du inte kan stå för dina åsikter och kommentarer offline har de inte heller något att göra på de sociala nätverken. Så snälla, tänk dig för en extra gång innan du skickar ut den där statusuppdateringen eller tweeten om att din chef borde få sparken. I slutändan är det kanske du som får gå.

Advertisements

One thought on “Tänk dig för en extra gång innan du lägger upp den där facebookstatusen eller tweeten

  1. Sent inlämnad uppgift, betyg G-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s