Ett knivslagsmål på det argentinska slättlandet

Seklet var inne på sitt första årtionde och ännu hade inte första världskriget brutit ut. Med en önskan om att upptäcka världen beger sig Fritiof ut på en världsomspännande resa för att uppleva allt det han enbart läst om i böcker. Han var redo för att söka lyckan, var den än behagade dyka upp. Det han inte visste var att han för första gången skulle uppleva glädjen från en mycket nära vänskap, en vänskap som snabbt skulle slitas ifrån honom.

Fritiof träffar Ernst Georg Johansson på hamnkrogen Ultra Mar

Fritiof

Fritiof i Stockholm,1988

Seklet börjar gå mot sitt slut när jag går in på den lilla undangömda kvarterskrogen på Södermalm. Cigarettröken ligger tung i den öde lokalen. En gammal man med vit kraftig mustasch sitter djupt försjunken i en bok. När jag presenterar mig blåser han långsamt ut cigarettröken, puttar upp glasögonen som hittills vilat på hans näsrygg, och häller upp ett glas av Medozavinet.

– Ta nu ett glas av detta fina Argentinska vin, så ska jag berätta för dig om när jag var i Buenos Aires och lärde känna Ernst Georg Johansson, säger Fritiof och tänder en ny cigarett. Johansson var en bra grabb från Uddevalla, en riktig timmerman som arbetade som stallknekt, fortsätter Fritiof.

Tillsammans rider de ut på Pampas

Fritiof och Johansson träffades för första gången på hamnkrogen Ultra Mar i Buenos Aires. Där drack, rökte, och spelade de kort ända in på småtimmarna, men en dag blev Johansson plötsligt uppsagd från sitt jobb på hippodromen, och han föreslog då för Fritiof att de tillsammans skulle åka ut på det argentinska slättlandet – pampas. Fritiof skrattar när han minns hur de reste sig från bordet på Ultra Mar, drack upp den sista droppen vin och sedan krossade glasen mot tegelgolvet innan de lämnade Buenos Aires. Men friheten ute på det argentinska slättlandet skulle inte bli som de hade tänkte sig.

Ett sista budskap till Sverige

Det tog de båda männen fyra dagar att rida ut på Pampas, men redan den andra dagen blir Fritiof utmanad på duell av en man som gick under namnet Gonzales.

Pampas

Ernst Georg Johansson på Pampas, 1910

– Jag fick bara en rispa på min högra hand. Men när jag festar blir den ännu att rodna lite lätt, säger Fritiof och lägger sin ärriga hand på bordet.

När Johansson ser att vännen råkar illa ut springer han emellan och ropar ”Atencion!”. Gonzales svarar med att sticka en kniv i Johanssons hjärta. En förtvivlad Fritiof sätter sig ner bredvid sin döende vän och frågar om han har något budskap hem till Sverige.

– Han sa att jag skulle rida tillbaka till Buenos Aires och ännu en gång skåla för honom på krogen Ultra Mar, så det gjorde jag, berättar Fritiof. Jag kommer aldrig glömma honom, och jag kommer aldrig glömma staden som luktade majs, hudar och fruntimmers parfym. Johansson var en riktig vän och det går inte en dag utan att jag önskar att jag ännu en gång fick kasta tärning med honom på Ultra Mar, fortsätter Fritiof och dricker upp den sista skvätten vin.

Denna text är en fiktiv berättelse och är baserad på Evert Taubes vistext “Balladen om Ernst Georg Johansson från Uddevalla”.

Advertisements

One thought on “Ett knivslagsmål på det argentinska slättlandet

 1. Tack för inlämnad uppgift!

  Formalia
  Språk: Utan anmärkning.
  Bilder: Ja.
  Mellanrubriker: Ja.

  Kommentar:
  Väl skrivet, men bättre att börja med det mest spännande, för att locka in läsaren. En svensk har ju blivit knivmördad. I duell! Upp i topp med det, resten av berättelsen kan komma senare.

  Betyg: G

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s